Amalan untuk memakbulkan doa

Doa itu senjata orang mukmin, takde kena mengena dalam gambar. Sekadar hiasan :p

Seperti mana yang kita tahu, Doa itu senjata orang mukmin. Makna senjata ini bukanlah senjata macam keris, senapang atau kereta kebal, namun salah satu aset istimewa yang Allah SWT berikan pada kita untuk kita meminta apa sahaja di muka bumi ini kecuali perkara-perkara yang dilarangNya. Ketika berdoa, kita perlu setkan dalam minda kita yang setiap apa yang kita pinta pasti Allah SWT akan makbulkan. Cuma kita perlu berusaha dan tawakal serta tunggu masa untuk Allah SWT berikan pada kita. Seperti yang kita tahu, antara waktu terbaik untuk berdoa ialah selepas solat fardhu. Namun ada caranya lagi agar doa kita mudah termakbul. Saya petik ilmu ini dari sebuah buku yang menceritakan kebaikkan-kebaikkan mengamalkan 99 nama Allah. Berikut adalah amalannya:-

Al- Wahhab – Maha Pemberi

Khasiatnya:-

1. Orang yang membaca Ya-Wahhab sebanyak 300 kali atau lebih setiap hari atau setelah selesai mengerjakn solat Fardhu, insyaAllah dia akan mendapatkan kekayaan, kehebatan dan kebesaran

2. Sesiapa yang menyebut Ya-Wahhab 7 kali semasa memohon sesuatu daripada Allah SWT, insyaAllah pemohonannya akan dikabulkan.

Al-Mujib – Maha Mengabulkan

Khasiatnya:-

1. Sesiapa yang membaca Ya-Mujib berulang-kali, kemudian dia memohon apa yang dihajatinya itu kepada Allah SWT, insyaAllah akan dikabulkan oleh Allah SWT.

2. Sesiapa yang membaca Ya-Mujib sebanyak 55 kali setiap hari, yakni setelah selesai mengerjakan solat Subuh, insyaAllah segala hajatnya akan terkabul.

Wahai kawan-kawanku, kita jangan lupa untuk berdoa sekiranya inginkan sesuatu. Dan jaga hubungan kita dengan Allah SWT. Sekiranya kita mengamalkannya insyaAllah apa yang kita hajati mudah makbul. Apa yang penting, kita wajip bersangka baik dengan Allah SWT dan redha seandainnya doa kita tidak makbul. Kita kena ingat yang Allah SWT ada lebih baik nak hadiahkan pada kita. Selamat beramal!

Advertisements

About dune1989

I am human, live in Malaysia, happy as usual, thinking about the future, big ambition, never give up in my life
This entry was posted in Muhasabah diri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s