Orang lain dah berjaya, aku bila lagi?

Must take an action!

Semua orang dah berjaya, aku bila lagi? Macam ini masalah takkan selesai sampai bila-bila..

Saban hari ini, aku masih memikirkan satu penyelesaian,
penyelesaian masalah kewangan dalam hidup aku,
Last couples of weeks aku dah rosakkan zzr 250 orang,
Also last few weeks, financial matters memang menggamit hidup keluarga aku,
kad kredit antara punca keluarga aku menjadi susah,
mak ayah aku pesan lepas ini jangan cari kad kredit,
sekarang dah susah dan nak terminate satu-satu pun amek masa,
hurmm, aku memang runsing bab2 duit ini,
wallahualam, kadang2 perkara lalu menghimpit keluarga aku ke situasi yang sangat sesak,
walauapapun aku kena tabah dan kuat untuk menghadapinya,
sebab Allah SWT nak uji aku dan juga keluarga aku,
di sebalik kesesakkan ini,
minggu lalu satu mesej masuk dalam handphone aku:-

Hafiz, minggu ini ada 2000pv di sebelah kaki kau. Harap kau dapat beli sekotak.

Mesej ini aku dapat dari Suhaimi Muaz, upline Monavie aku. Tiba-tiba aku rasa sangat bersalah,
terlintas dalam fikiran aku yang merasakan aku ini macam tidak berguna,
inilah mereka upline aku,
hasil usaha mereka dah masuk di bawah-bawah level aku,
Muaz sudah dapat setiap minggu 500USD,
tapi aku tidak aktif dan masih dorman seperti biasa,
Muaz, abg Hirman, Abg Ghani pernah pesan dekat aku,
kalau kita nak ubah hidup kita,
kita kena mulakan dahulu,
kalau kita tak mulakan dan sampai bila-bila kita macam tu,
lalu ku hantar mesej kepada muaz,
tak kusangka dalam masa 2 bulan,
sudah berbelas orang di bawah kakiku,
masyaAllah inilah sebenarnya perniagaan yang bantu-membantu,
kata mereka sememangnya betul dan Monavie ini sebenarnya pintu rezeki untukku,
tapi akum malu,
ini usaha mereka dan bukan usaha aku,
sangat malu,
tapi Muaz kata padaku,

Hafiz, adat Monavie kita saling bantu-membantu satu sama lain.

Astaghfirullah, ampunkanlah dosa aku ya Allah,
dahulu aku masih ingat ibuku menengking diriku,
kerana membuat bisnes Monavie ini,
dan aku berhenti sebab aku ingin taat pada ibuku,
tapi hatiku masih memberontak,
aku ingin perubahan dalam hidup aku,
aku ingin hidupku dan keluargaku senang,
akan tetapi,

sampai bila harus kut menunggu?
insyaAllah, aku akan cuba memulakan dalam masa terdekat ini,
aku akan cuba minta restu juga sampai berjaya,
dan wajib untukku berjuang untuk melaksanakan perniagaan Monavie ini,
kerana aku percaya inilah titik pemulaan untuk aku berjaya!

Ya Allah, permudahkanlah urusanku ini, bantulah diriku,
agar aku tidak sesat kerana harta ini,
bantulah diriku seperti mana mereka membantuku,
dan izinkanlah aku untuk mengubah nasib hidupku,
amin…

MonaVie Original

Inilah jus yang terbaik untuk umat Manusia!

MonaVie!! Yeah!!

About dune1989

I am human, live in Malaysia, happy as usual, thinking about the future, big ambition, never give up in my life
This entry was posted in My Anecdote. Bookmark the permalink.

2 Responses to Orang lain dah berjaya, aku bila lagi?

  1. eyes & heart says:

    Hafiz adikku, bersabarlah mengharungi dugaan hidup. setiap manusia ada masalah. Allah sentiasa menguji hambaNya yang beriman…
    Insya Allah, suatu hari nanti kita sama-sama tidak akan ada masalah kewangan lagi… Berusaha dan jgn putus asa…

    • dune1989 says:

      Terima kasih kak, insyaAllah saya akan tetapkan hati saya supaya saya dapat menempuh hari-hari dengan baik. amin…harap kita juga dapat berubah dengan lebih baik..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s