Kisah Masyarakat Melayu Dahulu

makanan

Makanan seperti ini kelihatan berkhasiat dan seimbang, namun belum tentu keperluan nutrien dalam badan kita mencukupi.

Kesihatan ini adalah salah satu nikmat yang tak mampu kita nilai dengan matawang di dunia. Masakan kesihatan ini membolehkan kita melaksanakan tugasan-tugasan harian kita seperti bekerja, bersukan dan juga kita melaksanakan ibadah. Zaman semakin maju dan corak kehidupan masyarakat semakin berubah mengikut arus zaman. Perasankah kita bahawa ada satu perkara perubahannya yang kita lihat mungkin tidak penting, namun ianya jika tidak dipandang serius itulah punca kebanyakkan penyakit yang dihidapi oleh masyarakat sekarang. Itulah dia gaya pemakanan kita yang majoritinya tidak seimbang.

Seorang insan veteran Kampung Baharu menceritakan kepada saya akan perbezaan keadaan kesihatan masyarakat terdahulu dan juga masyarakat sekarang. Dahulu jarang kedengaran penyakit-penyakit seperti kanser, sakit jantung dan juga berbagai sakit-sakit kronik yang lain. Jika ada, ia tidak sekerap yang dikhabarkan pada masa ini yang saban hari ada sahaja meninggal kerana penyakit kanser. Kehidupan beliau pada beliau muda-muda terdahulu, beliau sering membantu adik-beradik serta ibunya untuk mencari pucuk-pucuk, sayuran dan buah-buahan di semak dan juga hutan. Lagipun kemajuan pembangunan masih lagi tidak pesat dan maka ini tidak hairanlah kebanyakkan kawasan di Semenanjung Malaysia masih lagi berhutan. Khabarnya pula pada masa itu tiada lagi peti sejuk untuk menyimpan barang-barang basah dan juga barang-barang dapur. Apa yang dibeli di pasar mesti akan dihabiskan pada masa itu juga.

Tahukah anda, apa yang masyarakat terdahulu amalkan itu sebenarnya rahsia untuk mengelakkan dari terkena penyakit-penyakit kronik seperti kanser. Seperti yang saya beritahu tadi, mereka mengambil pucuk-pucuk, sayur-sayuran dan juga buah-buahan di hutan. Itulah rahsianya! Barang-barang pasar seperti daging ayam, daging lembu juga mereka habiskan pada masa itu juga tanpa simpan-menyimpan dalam peti sejuk(mana ada peti sejuk la kawan :p). Tahukah anda ini juga satu rahsia mereka? Mereka tidak memakan makanan-makanan yang di simpan dalam peti sejuk dan namun terus menghabiskan pada masa itu juga.

Anda pasti ingin mengetahui apakah rahsia mereka itu? Lagipun kita tahu penyakit boleh menimpa tidak kira umur dan juga tidak kira bangsa dan agama. Kekerapan untuk terkena apa-apa jenis penyakit juga amat tinggi dan haruslah saya mendedahkan rahsia ini agar kita semua dapat memanfaatkan rahsia ini demi kebaikkan kita bersama. Saya menjemput anda klik di sini untuk mengetahui rahsianya.

Advertisements

About dune1989

I am human, live in Malaysia, happy as usual, thinking about the future, big ambition, never give up in my life
This entry was posted in Reality in life. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s