Pembahagian masa

Bila sebut masa pasti teringat jam,
tak kisahlah jam tangan atau jam dinding,
tapi ia tetap melibatkan dengan jam,
setiap orang ada 24 jam,
tak lebih dan tak kurang dan semuanya adalah sama rata,
namun perasankah kita bahawa setiap hari,
kadang-kadang akan terucap perkataan “aku tak ada masa!”, “Masa diorang bagi tak cukup!”,
selalunya perkara ini terjadi bila pengucap tersebut tidak bersetuju akan sesuatu perkara atau diarah serta diminta untuk melaksanakan sesuatu perkara yang melibatkan masa dan tidak menepati apa yang pengucap telah pelan dalam tempoh tertentu,
namun begitu sedarkah bahawa permasalahannya bukanlah kerana tidak cukup masa,
akan tetapi permasalahan ini timbul kerana tersalah pencaturan dan pembahagian masa,
sekarang saya ingin menasihati saya dan juga para pembaca akan pembahagian masa kita ini.

Kita sebagai manusia memang tak lari dari tanggungjawap,
kita juga ada perkara-perkara peribadi yang ingin kita laksanakan,
namun begitu kita kena ingat kita hanya ada 24 sahaja,
jadi kita kena bahagi-bahagikan masa dan mendisiplinkan diri untuk  mematuhinya,
saya pernah bertanya dan melihat keadaan seharian bos saya,
setiap hari beliau akan keluar ofis dan pergi meeting,
pagi meeting dekat tempat sekian-sekian,
tengah hari pula di tempat sekian-sekian,
petang dekat tempat sekian-sekian,
jarang sungguh dia berada di ofis,
pernah la juga bersua muka di restoran baloh atau dekat ofis,
namun purata untuk  berada di ofis sangat tipis,
namun alhamdullillah kesibukkan dia pon tidak la dia tak melayan staff-staff dia,
kadang-kadang dia belanja staff dia makan,
kadang-kadang dia bergurau senda dengan staff dia,
semua orang pon sibuk sebenarnya tapi itu semua bergantung kepada diri sendiri,
bagaimana kita menguruskan masa kita,
semua orang berhak mendapat 24 jam dan tetapi itu kena lihat bagaimana kita mengaturnya.

Saya ada sesuatu ingin saya berkongsi,
kalau anda ingin mula membahagi masa anda,
belilah buku planner,
dekat situ bila ada event, task atau apa-apa yang kita ingin laksanakan,
kita catat pada planner,
and then bila kita kejar due date task,
kita boleh lihat pada planner kita dan dari situ kita boleh atur strategi bagaimana kita boleh selesaikan task kita,
rajin-rajinlah rujuk planner kerana planner membantu kita untuk menjadi lebih teratur,
Oh ye sebelum saya terlupa,
cuba kita mantapkan diri kita dengan stay sharp pada waktu solat fardhu,
kalau kita dapat mantapkan solat fardhu kita lebih-lebih lagi tepat pada waktunya,
maka saya yakin anda telah berjaya untuk menjadi seorang yang berdisiplin dan mampu serta matang untuk mengaturkan kehidupan anda,
InsyaAllah dan ini juga adalah pesanan pada diri saya juga:)

About dune1989

I am human, live in Malaysia, happy as usual, thinking about the future, big ambition, never give up in my life
This entry was posted in Muhasabah diri. Bookmark the permalink.

4 Responses to Pembahagian masa

  1. shaz says:

    yup2..btol tu…slalu xckp tyme…tp sume dpt same je…24 jam sehari..hadoy2…

    • dune1989 says:

      hehe..itu la..
      sumenye kena tengok macam mana kita uruskan masa kita..
      right now,
      yang penting klu bizi manjang,
      we need an ample energy to go through our busy life..
      so, let’s drink MonaVie!

  2. Orang yang tidak dapat membahagikan masa dengan sewajarnya mengikut kehendak Islam adalah orang yang rugi sebenarnya. baca selanjutnya…

    and TQ for your good info…

    • dune1989 says:

      salam encik jalanan hamba, terima kasih kerana reply pada blog saya. terima kasih atas pesanan encik. InsyaAllah saya akan ingat pesanan encik🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s